GEORGE LAW LTD, Building and Civil Engineering

Leicester Refurbishment Centre

Case Study - Leicester Refurb (1) - 200

Internal of Storage Building

Client:
National Grid Plc
Value:
£826,000 (Two Phases)
Contract:
JCT Minor Works
Completion:
August 2012

Case Study - Leicester Refurb (2) - 200

Front of New Stores

Having worked on many projects with National Grid on substations, we were once again given the opportunity to demonstrate our skills for core building and civil engineering.  Although not a power station or substation generating electricity, the Leicester Refurbishment Centre provides just as an important role in National Grid’s distribution network.  Here, they undertake the refurbishment of circuit breakers from all over the country before returning them to service.

Case Study - Leicester Refurb (3) - 200

New Access Road

Operations at the centre had over the years, out grown the original building and storage areas were slowly moved outside until no internal stores existed.  It was therefore decided that a new building was required for the storage of the circuit breakers.

Case Study - Leicester Refurb (4) - 200

Before Work Commenced

A 625m2 steel framed and steel clad building was designed to provide the ideal solution and George Law were tasked with the construction of the building with the Centre remaining fully operational throughout.  The size of the working site provided many issues which were overcome by proactive planning and scheduling.

Case Study - Leicester Refurb (5) - 200

New Parking and Access

The construction involved concrete piling and large excavations to establish the ground base for the building, the erection of the steel frame and steel cladding along with all mechanical and electrical installations, including a overhead crane and roller shutter doors.  External works included new hard standing storage areas for circuit breakers and security fencing.

Phase two of the build, which was awarded due to our professional approach and cooperation with the client on phase one, included the complete reconstruction of the access way, additional car parking and extensive foul and storm drainage whilst at all times keeping access to the Centre for delivery vehicles and staff.