GEORGE LAW LTD, Building and Civil Engineering

Uttoxeter Community Fire Station

Case Study - Uttoxeter Fire Station 05 (200)

Front of New Building

Commissioning Authority:
Staffordshire Fire and
Rescue Service
Value:
£2,200,000
Contract:
PFI – Building Contract FM Interface Agreement
Completion:
April 2011

Case Study - Uttoxeter Fire Station 02 (200)

Response Hall

The 1st phase was to re-house the fire-fighters from the 1960s station into new temporary accommodation at the front of the site segregated from the construction works but with shared access.  It was our responsibility to ensure that this was kept clear at all times and during the project there were in excess of 350 call-outs and on no occasion did we delay the fire crews.

Case Study - Uttoxeter Fire Station 03 (200)

Double Appliance Bay

Part of the original station was transferred to the adjoining children’s nursery and was refurbished before handover. The rest of the building and the 13m tall training tower were demolished.  Due to the restricted site storage space, rubble was sent for crushing and returned at a later date.  Our Site Manager ensured that excavated materials were hauled from site on return trips.

Case Study - Uttoxeter Fire Station 04 (200)

Modern Welfare Facilities

Work then commenced on the new steel framed two storey building which was designed and built to BREEAM ‘Very Good’ standards and included two large appliance bays, watch office, briefing room, community and student facilities, office space, female and male changing rooms, showers and toilets, kitchen and dinning area, gymnasium, wash-down and drying rooms.

Case Study - Uttoxeter Fire Station 01 (200)

Rear of New Building

External works included 10,000 litre grey water attenuation tank to feed WCs and sprinkler system with a hydrobrake system to enable a controlled rate of discharge.  An access road, car parking, covered appliance wash-down area, soft landscaping and a two storey detached training house were also included.  The training house had moveable internal partitions to enable fire-fighters to train and practice in varying house layouts.

With a children’s nursery, residential housing and the temporary fire station surrounding the site, we proved to be good neighbours by informing all concerned about progressing works via regular meetings and letter drops. We subscribed this project to the Considerate Constructors scheme, receiving excellent scores and the SmartWaste scheme which helped to reduce waste and divert more than 70% of waste from landfill.